Vietnam e avea ma isi nofoaga o gaosiga o le lalolagi

Fai mai Abdullah

O le tamaoaiga o Vietnam o le 44th-tele tele i le lalolagi ma talu mai le ogatotonu o le 1980s ua faia e Vietnam le suiga tele mai se faʻatonuga sili ona faʻatautaia ma le lagolago mai se tamaoaiga faʻavae maketi.

E le o se mea e ofo ai, o se tasi foi lea o le tamaoaiga sili ona televave o le lalolagi, ma e foliga mai e tusa ma le 5.1% le GDP faaletausaga, lea o le a avea ai lona tamaoaiga ma lona 20-tele i le lalolagi i le 2050.

Vietnam-next-global-manufacturing-hub

I le faapea atu, o le tala o le tala i le lalolagi e faapea o Vietnam ua sauni e avea ma se tasi o fale gaosi oloa sili ona tele ma le avanoa e ave ai Saina ma ana alualu i luma tamaoaiga.

O loʻo faʻaalia, o Vietnam o loʻo faʻatupulaʻia e avea o se fale gaosi oloa i totonu o le itulagi, aemaise lava mo vaega e pei o ie lavalava ma seevae ma mea tau eletise.

I le isi itu, talu mai le 80s o Saina o loʻo taʻalo le matafaioi o se fale gaosi oloa i le lalolagi atoa ma ana mea mataʻutia tele, tagata faigaluega ma gafatia tau alamanuia.O atina'e fa'apisinisi ua tu'uina atu i ai le fa'amuamua sili ona maualuga le fa'amuamua o masini faufale ma u'amea.

Faatasi ai ma sootaga i le va o Uosigitone ma Beijing i le pa'ū fua, o le lumanaʻi o le lalolagi sapalai filifili e faʻamoemoe.E tusa lava pe o loʻo faʻaauau pea ona tulaʻi mai ni feʻau a le White House e leʻi fuafuaina e uiga i le faʻatonuga o faiga faʻavae tau fefaʻatauaʻiga a Amerika, o loʻo tumau pea le tau o tau fefaʻatauaʻiga.

I le taimi nei, o le pa'ū mai le tulafono a le malo o le puipuiga a Beijing, lea e faʻamataʻu ai le taofiofia o le tutoʻatasi o Hong Kong, ua atili lamatia ai le maliliega tau fefaʻatauaʻiga i le va o malo tetele e lua.E le gata i lea, o le siʻitia o tau o tagata faigaluega o lona uiga o le a tulituliloa e Saina se pisinisi maualuga e faʻaitiitia le malosi o tagata faigaluega.

ISA-fa'atau-fefa'ataua'iga-fa'aulufale mai-2019-2018

O lenei faigata, faʻatasi ma le tuuga e faʻamautu sapalai faʻafomaʻi ma atiaʻe se tui COVID-19, o loʻo faʻaosofia ai le toe iloiloga o filifili sapalai saʻo i le taimi e faʻamanuiaina ai le lelei nai lo isi mea uma.

I le taimi lava e tasi, o le COVID-19 faʻatautaia e Saina ua tulaʻi mai ai le tele o fesili i malo i sisifo.Ae, o Vietnam o se tasi o atunuʻu muamua e faʻamalieina agafesootai mamao faiga ma toe tatalaina lona sosaiete i le amataga o Aperila 2020, lea o le tele o atunuʻu ua amata ona feagai ma le ogaoga ma le sosolo o le COVID-19.

Ua ofo le lalolagi i le manuia o Vietnam i lenei faʻamaʻi COVID-19.

O le va'aiga a Vietnam e fai ma nofoaga o gaosiga

Fa'asaga i lenei fa'aaliga o le lalolagi, o le si'itia o le tamaoaiga o Asia - Vietnam - o lo'o fa'amoemoe e avea ma isi fale gaosi oloa.

O Vietnam ua faʻaalia o se tauvaga malosi e maua se sao tele i le lalolagi post-COVID-19.

E tusa ai ma le Kearney US Reshoring Index, o loʻo faʻatusatusaina le gaosiga o gaosiga a Amerika i ana oloa faʻaulufale mai mai le 14 atunuʻu Asia, na siʻitia i se faʻamaumauga maualuga i le 2019, faʻafetai i le 17% pa'ū i totonu o Saina.

Viatename-tamaoaiga-tuputupulaia-faamoemoe

Na maua foi e le American Chamber of Commerce i Saina i Saute e 64% o kamupani a Amerika i le itu i saute o le atunuu o loo mafaufau e siitia le gaosiga i se isi mea, e tusa ai ma se lipoti a le Medium.

O le tamaoaiga o Vietnamese na faʻatupulaia i le 8% i le 2019, fesoasoani i le siʻitia o oloa auina atu i fafo.O lo'o fuafua fo'i e si'itia i le 1.5% i lenei tausaga.

O le tala a le Faletupe a le Lalolagi i se tulaga sili ona leaga o le COVID-19, o le GDP a Vietnam o le a pa'ū i le 1.5% i lenei tausaga, e sili atu nai lo le tele o ona tuaoi Asia i Saute.

E le gata i lea, faatasi ai ma le tuʻufaʻatasia o le galue malosi, faʻailoga atunuʻu, ma le fatuina o tulaga lelei o tupe teufaafaigaluega, ua tosina mai ai e Vietnam kamupani mai fafo / tupe teufaafaigaluega, tuʻuina atu i le au gaosi oloa avanoa i le ASEAN free trade area ma fefaʻatauaʻiga fefaʻatauaʻiga ma atunuu i Asia atoa ma Europa, faʻapea foʻi ma Amerika.

E le gata i lea, i taimi talu ai nei na faʻamalosia ai e le atunuʻu le gaosiga o meafaigaluega faʻafomaʻi ma faia ni foaʻi fesoʻotaʻi i atunuʻu na aʻafia ile COVID-19, faʻapea foʻi ma Amerika, Rusia, Sepania, Italia, Farani, Siamani, ma Peretania.

O le isi atina'e fou taua o le ono tele atu o kamupani a Amerika e alu ese mai Saina i Vietnam.Ma o le vaega a Vietnam o oloa faaulufale mai a Amerika ua manuia ona o le vaega a Saina i le maketi o loʻo faʻafefe - o le atunuʻu na sili atu nai lo Saina ma faʻaigoaina le pito i luga o oloa gaosi oloa i le US ia Mati ma Aperila o lenei tausaga.

O faʻamaumauga o fefaʻatauaiga o oloa a Amerika i le 2019 o loʻo atagia mai ai lenei faʻataʻitaʻiga, o le aofaʻi o oloa faʻatau atu a Vietnam i Amerika na siitia i le 35%, poʻo le $ 17.5 piliona.

Mo le luasefulu tausaga talu ai, ua matua'i suiga tele le atunu'u ina ia fa'amalieina le tele o alamanuia.Ua see ese Vietnam mai le tele o le tamaoaiga o mea taufaatoaga e atiina ae se tamaoaiga sili atu maketi ma taulai atu i alamanuia.

Fa'ato'ilaloina

Ae o lo’o i ai le tele o fa’afitauli e tatau ona fai pe a mana’o le atunu’u e tau’au ma Saina.

Mo se fa'ata'ita'iga, o le natura o Viatename o le taugofie o tagata gaosi oloa e fa'atatau i le fa'atupuina o se fa'amata'u fa'amata'u - pe a le si'itia le atunu'u i le tau fa'atau, o isi atunu'u o le itulagi e pei o Bangladesh, Taialani po'o Cambodia o lo'o maua ai foi ni tagata faigaluega taugofie.

E le gata i lea, faatasi ai ma taumafaiga sili a le malo e aumai le tele o tupe teufaafaigaluega i le gaosiga o tekonolosi ma atinaʻe e laina atili ai ma le sapalai o le lalolagi atoa, naʻo se kamupani faʻavaomalo faʻatapulaʻa (MNCs) e faʻatapulaʻaina suʻesuʻega ma atinaʻe (R&D) gaioiga i Vietnam.

O le faʻamaʻi COVID-19 na faʻaalia ai foi o Vietnam o loʻo faʻalagolago tele i faʻaulufale mai o mea mataʻutia ma naʻo le faʻatinoina o le gaosiga ma le faʻapipiʻiina o oloa mo le auina atu i fafo.A aunoa ma se pisinisi lagolago feso'ota'i tua tele, o le a avea ma se miti moomooga le fa'amalieina o lenei tele o gaosiga e pei o Saina.

E ese mai i nei mea, o isi faʻalavelave e aofia ai le tele o le aufaigaluega, avanoa o tagata faigaluega tomai, le gafatia e faʻatautaia le faʻafuaseʻi o le sasaa mai o manaʻoga gaosiga, ma le tele o isi mea.

O le isi malae ta'uta'ua o Viatename o pisinisi laiti, la'ititi ma feololo (MSMEs) - e aofia ai le 93.7% o le aofa'i o atina'e - e fa'atapula'a i maketi laiti ma e le mafai ona fa'alauteleina a latou fa'agaioiga i tagata lautele.Fa'atupuina ose fa'alavelave mata'utia i taimi faigata, e pei lava o le fa'ama'i COVID-19.

O le mea lea, e taua tele mo pisinisi ona laa i tua ma toe iloilo a latou fuafuaga toe faʻatulagaina - talu ai o loʻo i ai pea le tele o maila a le atunuʻu e tulituliloa ai le saoasaoa a Saina, e sili atu ona talafeagai le alu mo le 'China-plus-one'. fuafuaga nai lo lena?


Taimi meli: Iul-24-2020