E mana'omia e le vaega o sapalai sapalai o le lalolagi se fa'aleleia atili e tapena ai mo le lumana'i

O le Fono a Malo Aufaatasi i Fefaʻatauaʻiga ma Atinaʻe (UNCTAD) ua valaʻau i felaʻuaʻiga i le lalolagi atoa ma mea faʻapitoa e fausia ai le faʻamalosia o laina sapalai e ala i le faʻateleina o tupe teufaafaigaluega i atinaʻe ma le faʻaauau e sauniuni ai mo faʻalavelave i le lumanaʻi.O lo'o una'ia fo'i e le UNCTAD ia uafu, va'a ma feso'ota'iga i uta e fa'asolo atu i le malosi e maualalo le kaponi.

E tusa ai ma le faʻasalalauga faʻasalalau a le UNCTAD, 'Maritime Transport in Review 2022', o le faʻafitauli o le sapalai o le lua tausaga talu ai na faʻaalia ai le le fetaui i le va o le sapalai ma le manaʻoga mo le mafai gafatia o le gataifale e mafua ai le siʻitia o tau o uta, faʻalavelave ma faʻalavelave matuia i filifili tau o le lalolagi.

Faatasi ai ma faʻamaumauga o loʻo faʻaalia ai o vaʻa o loʻo tauaveina le sili atu i le 80% o oloa fefaʻatauaʻiga a le lalolagi, ma e sili atu le maualuga o sea i le tele o atunuʻu tau atiaʻe, o loʻo i ai se manaʻoga faʻanatinati e fausia le maufetuunaʻi i faʻalavelave faʻafuaseʻi e faʻalavelaveina ai filifili sapalai, faʻaleleia o le suauu, ma afaina ai olaga o tagata. sili ona matitiva.lomia i le lipoti o lenei lomiga.

lumanai2

O le sapalai o mea faʻatau faʻatasi ma le faʻateleina o le manaʻoga mo oloa faʻatau ma e-fefaʻatauaʻiga o loʻo faʻateleina le tau o uta mo koneteina i le faalima o latou tulaga aʻo leʻi oʻo i le faʻamaʻi i le 2021 ma oʻo atu i le maualuga o taimi uma i le amataga o le 2022, faʻateleina le maualuga o tau o tagata faʻatau.Ua pa'ū tau talu mai le ogatotonu o le 2022, ae o loʻo tumau pea le maualuga mo uta suauu ma kesi ona o le faʻalavelave faʻafuaseʻi o le malosi.

O lo'o vala'au le UNCTAD i atunu'u ina ia iloilo toto'a suiga e ono tula'i mai i le mana'omia o felauaiga ma fa'atupuina ma fa'aleleia feso'ota'iga o taulaga ma uta, a'o fa'atasia le vaega tumaoti.E tatau foi ona latou faʻaleleia le fesoʻotaʻiga o taulaga, faʻalautele le teuina ma le fale teu oloa ma le gafatia, ma faʻaitiitia le le lava o tagata faigaluega ma meafaigaluega, e tusa ai ma le lipoti.

O le lipoti a le UNCTAD o loʻo faʻaalia atili ai o le tele o faʻalavelave sapalai e mafai foi ona faʻaitiitia e ala i fefaʻatauaʻiga, aemaise lava e ala i numera, e faʻaitiitia ai taimi faʻatali ma kilia i taulaga ma faʻavavevaveina le faʻaogaina o pepa e ala i pepa faʻaeletoroni ma totogi.

lumanai3

O le faʻateleina o tau o nonogatupe, o le faʻanoanoa o le tamaoaiga ma le le mautonu o tulafono faatonutonu o le a faʻavaivaia ai tupe teufaafaigaluega i vaʻa fou e faʻaitiitia ai kasa kasa, o le lipoti lea. o le tala lea.

O lo'o una'ia e le UNCTAD le atunu'u fa'ava-o-malo ina ia fa'amautinoa o atunu'u e sili ona a'afia i suiga o le tau ma e le'o a'afia ai ona mafua'aga e le afaina i taumafaiga e fa'aitiitia suiga o le tau i femalagaiga i luga o le gataifale.

O le tu'ufa'atasiga fa'asaga i le tu'ufa'atasiga ma fa'atauga ua fa'afou ai le pisinisi va'a pusa.O lo'o tuliloaina fo'i e kamupani va'a le tu'ufa'atasiga tu'usa'o e ala i le fa'afaigaluegaina o fa'agaio'iga fa'au'u ma isi 'au'aunaga fa'atau.Mai le 1996 i le 2022, o le faʻasoa o le 20 pito i luga o loʻo ave i totonu o pusa oloa e siitia mai le 48% i le 91%.I le lima tausaga talu ai, ua faʻateleina e le au faʻatautaia tele a latou maketi, pulea le sili atu ma le afa o le gafatia o felauaiga i le lalolagi, o le tala lea a le lipoti.

Ua vala'au le UNCTAD i pulega fa'atauva'a ma uafu ina ia galulue fa'atasi e fa'atautaia le fa'amalosia o pisinisi e ala i faiga e puipuia ai le tauvaga.Ua una'ia e le lipoti le galulue fa'atasi fa'ava-o-malo e fa'asagatau atu i tu'utu'uga e fa'afeagai ai amioga fa'atauva i femalaga'iga i luga o le gataifale, e tusa ai ma tulafono fa'atauva a Malo Aufaatasi ma ta'iala.


Taimi meli: Tes-03-2022
WhatsApp Online Chat!